Kontakt

Her kan du komme i kontakt med foreningen:

Vedr. foreningen:
Jakob Ørnbjerg (formand)
2679 7104
joernbjerg @ gmail.com

Vedr. kontingent, medlemskab, distribution og webmaster:
Flemming Pedersen (kasserer)
2140 1120
flemmingviking @ yahoo.dk

3 tanker om “Kontakt

 1. Hej der.

  Jeg har en forespørgsel vedrørende bøger med materiale om kvarteret omkring Brødregyde, Store Nygade, Braskensgade og Østerå i Aalborg i 1830-erne, som jeg er meget interesseret i og gerne vil købe, hvis det er muligt.

  Jeg er i min slægtsforskning stødt på en 3-tipoldefar Anders Torst Rasmussen, som jf. folketællingen i 1834 boede i Brødregyde i Aalborg sammen med Bolette Moses og en tjenestepige. Han var skipper og havde i 1830-erne en mindre skude, som han sejlede fragt til/fra Sverige og de baltiske havne med, og supplerede det med lidt smugleri.

  Jf. bogen ”Lorenz Mejers bande” fra 1964 af P. M. Chr. Lundgaard ejede Anders og Bolette en ejendom på hjørnet af Store Nygade og Braskensgade i Aalborg, hvorfra de drev beværtning og horehus, og som Bolette stod for, når Anders var på søen. Inden sit bekendtskab med Anders havde hun selv været en af byens løse fruentimmere.

  Medlemmerne af både ”Lorenz Mejers bande” fra Aalborg og Johannes Jensen/Bettefandens bande kendt som ”Røverne fra Rold” kom på værtshuset/horehuset hos Anders og Bolette, hvorfra de rekrutterede nye medlemmer til deres røverbander, solgte deres tyvekoster, rullede fulde sømænd, fik nye fiduser om gode steder at røve m.v., og både Anders og Bolette blev dømt i ”Den store Aalborgske Justitssag” i 1837-1843 sammen med ”Lorenz Mejers Bande” og Bettefandens ”Røverne fra Rold”.

  Inden dommen i 1843 nåede Anders også at blive dømt midt i 1830-erne, da han forsøgte at sænke sin skude midt i Kattegat med forsikringssvindel for øje. Det mislykkedes imidlertid da skuden skyllede senere op på den svenske skærgård, og man opdagede at bundplankerne var blevet fjernet med vilje. Og med det jeg har fundet ud i de par uger jeg har kikket på det, så var et af røverierne som røverbanderne lavede sammen forøvet hos et par af Anders Torst Rasmussens nære slægtninge fra ”Kællingsbro” ved Hals formentlig en onkel og tante, og udbyttet blev deres aftægtssum, som de havde fået i forbindelse med overdragelsen af slægtsgården, som Anders mor selv var vokset op på.

  Anders og Bolette var ikke gift, enten fordi Anders allerede i 1824 blev gift med en Else Marie Phillipsdatter, som i øvrigt også blev dømt i ”Den store Aalborgske Justitssag”, og sikkert også fordi Anders og Bolette har været af hver sin trosretning, og ægteskab har derfor ikke været mulig.

  Min 3xtipoldemor kom fra Store Brøndum og var hele sit liv fattiglem og er beskrevet om omløberske, og hun har sikkert også arbejdet og tjent til dagen og vejen på Anders og Bolettes værtshus/horehus, og ud over barnet med Anders fik hun også et uægte barn med Peter Hjort fra Bettefandens røverbande, og han var vel nok den mest voldelige af alle røverne og var også ansvarlig for det eneste dødsfald, som røverbanderne stod bag, idet han havde medbragt og anvendt det træbor, som den stakkels forurettede blev gennemboret og sønderflænget med.

  Jeg er blevet meget interesseret i denne vinkel i min slægtsforskning, og jeg vil meget gerne vide mere om dette kvarter i Aalborg, hvorfra dette er foregået, og hvis I har nogle bøger om det, vil jeg meget gerne købe dem.

  Og selvom jeg kommer fra Aalborg og altid har været meget historieinteresseret og også har læst om ”Røverne fra Rold” når jeg er faldet over det, så kommer det meget bag på mig, at dette kvarter i Aalborg har spillet en så stor og vigtig rolle i denne spændende tid i Nordjyllands historie, og det undrer mig, at det ikke er meget mere udbredt og kendt, om ikke andet så for den historiske branding.

  Jeg er i øvrigt selv født i Hobro og har familie i Rold, og har altid tænkt på, at det da var spændende, at mine aner på den egen har oplevet og været påvirket røvernes hærgen sådan på de forurettedes side, og så viser det sig, at mine aner både i Aalborg og i Himmerland direkte har været en del af det bare på den forkerte side af historien. Det er da pudsigt.

 2. Hej
  Jeg vil gerne købe et eksemplar af Aalborg bogen 2019.

  Er det sådan, man gør når man bor i København, og ikke lige kan besøge en boghandler i Aalborg?

  venlig hilsen
  Thomas
  Mobil 60 52 47 20

 3. Opfølgning på bestilling af Aalborg bogen 2019

  Til Flemming

  Min adresse er Duevej 37, 2000 Frederiksberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 18 = 22