1973 Fra Poul Pop til Poul Pagh – II

1973: Fra Poul Pop til Poul Pagh – II – Mænd og huse i det gamle Aalborg (Svend B Olesen)

Fra Poul Pop til Poul Pagh - II - Mænd og huse i det gamle AalborgIndhold:

  • Jacob Himmerig – William Halling – Hans Wigelsen – Oluf Christensen – Christopher Qvist – Lauriz Kjellerup – Jacob Kjellerup – Daniel Simoni – Søren Winkel – Poul Pagh
  • Fortegnelse over bogens fotografer
  • Årsberetning for Selskabet for Aalborgs Historie

UDSOLGT

6 tanker om “1973 Fra Poul Pop til Poul Pagh – II

  1. Hej med jer,

    Måske kan I hjælpe mig med at finde oplysninger på det første Aalborg Huus Slot. Hvornår er det bygget? Hvordan så det ud, findes der skitser over det, eller bykort fra før Grevens fejde?

    • Hej Jørgen

      Her har du Holger’s udredning:

      Opførelsesåret for Det første Aalborghus svæver i det uvisse. Det var en ringborg, der minder om Fyrkat osv., og den kunne være fra 1100-1200 årene. Muligvis er der dendrologiske tal, som jeg ikke kender, der kan præcisere det.

      Jeg ved ikke om det passer, men efter sigende skulle stenene fra Aalborghus være brugt til Vestervig kirke, så der må have været en slags stenbygning på stedet.

      Når kong Hans, der var i Aalborg flere gange, besøgte byen, foretrak han at bo hos private. Så selve slottet/borgen var nok ikke noget videre.

      Der var ikke mange papirer i Aalborg i 1534, og det meste af det der var, gik op i luer. Så ingen tegninger eller skitser eller lignende.

      Der er en særdeles god samling af kort på Aalborg Kommunes hjemmeside. Det ældste vist fra 1682 – nærmest et prospect.

      Den, der har interesseret sig mest for Aalborghus var vist Peter Riismøller. Selv om hans hang til at være historiefortæller frem for historiker, kan virke lidt svulstig i dag, er det vist det bedste, der er skrevet. Og Otto Smith selvfølgelig. Lidt mere fortælleagtigt, men baseret på et solidt historisk fundament.

      Dette er skrevet ud fra hukommelsen. Jeg vil gerne lede efter noget, der er lidt mindre omfattende.

      Venlig hilsen

      Holger

  2. Undskyld forstyrrelsen, kan se denne besked har et par år på bagen, men måske er jeg heldig at nogen alligevel læser dette.
    Jeg laver slægtsforskning og vender gang på gang tilbage til rødder i Ålborg. Og man får 1. klasses hjælp på arkivet!
    Nu sidder jeg med en ane, der hedder Diderik Grubbe, som skulle have været rådmand og i 1630 borgmester i Ålborg. Han boede på Gammeltorv i Toldergården men ejede også Ålborghus “med enghave” (hvad det så betyder andet end at græsset nok var højt).
    Han skulle have være med i Guds Legemes Laug også såmænd – og det købte jeg en bog om ved sidste besøg.
    Hvor finder jeg en bog eller artikel af Peter Riismøller og Otto Smidth, som du nævner? Og eksisterer Toldergården endnu? Eller måske på et gammelt bykort?
    Kender I evt. kilder jeg kan snuse mere rundt I?
    Og nu jeg er igang med at plage: Hvor findes der oplysninger om rådmænd i Ålborg i 1700-årene? Jeg har nemlig også en Søren Nielsen Lunge, der skal findes ud af i den forbindelsen 🙂
    Mange hilsner
    Anette

  3. Kære Anette

    Jeg kan forstå på Flemming Pedersen, at du søger oplysninger om Didrik Grubbe, Toldergården med mere. Nu forholder det sig så heldigt, at jeg i min Ph.D afhandling “Mod en ny tid? Den økonomiske, politiske, sociale og kulturelle udvikling hos Aalborgs rådsaristokrati 1600-1660” af flere omgange beskæftigede mig med Didrik Grubbes købmandsvirksomhed, borgmestergerning og sociale forbindelser. Hvis det kunne have interesse skal jeg gerne sende dig en pdf-fil med afhandlingen, hvor der også indgår noter, kilde- og litteraturhenvisninger. I artiklen “Heksen, tolderen og borgmesteren. Om gravminder og godtfolk i Aalborgs Vor Frue Kirke” i Fra Himmerland og Kjær Herred, 2013 fortæller jeg i en mere komprimeret form også om Grubbe, ligesom jeg beskriver hans gravminde, der fortsat befinder sig i Vor Frue Kirke. Det tidsskrift kan i hvert fald bestilles på Landsbiblioteket i Aalborg.

    Som Flemming skriver er Toldergården forsvundet, men der befinder sig fotografier af den fra 1860’erne på Aalborg Stadsarkiv.

    Rådmand Søren Nielsen Lunge har jeg aldrig beskæftiget mig med, men i bogen “Embeds-og bestillingsmænd fra Aalborg i fortid og nutid” af A.H. Nielsen og E. Tauber findes der et kapitel med oversigt over Aalborgs rådmænd fra Middelalderen og frem til 1870’erne. Den bog står både på Aalborg Stadsarkiv og på Aalborg Stadsarkiv. Måske du kan finde ham her og ellers må du endelig kontakte mig, hvis du har brug for yderligere henvisninger eller assistance.

    De bedste hilsner

    Jakob

  4. Hej Jakob

    Tusind tak for svaret – jeg vil blive rigtig glad hvis jeg må læse din Ph.D. afhandling! Artiklen vil jeg bestille med det samme.
    Jeg glæder mig også til at se din litteraturliste i håbet om at finde nogle bøger om 1600 tallet i Ålborg, for jeg ved forsvindende lidt om perioden generelt og det er jeg nødt til at gøre noget ved. Det spændende ved at slægtsforske er at prøve at sætte sig ind i hvad man tænkte dengang, hvad der var vigtigt, hvad der var dagligdags og hvordan man fejrede alt det, vi fejrer nu. Mon der var lys i lagkagen til fødselsdage og sådan? 🙂 Og hvad man spiste, hvordan man gik klædt – og som du kan høre så kræver det noget i retning af “1600-tallet for dummies”.

    Hej Flemming
    Fantastik hjælp man får af at spørge her, jeg vil godt nok gerne meldes ind i foreningen, men kan ikke finde prisen, kun kontonummeret.

    Endnu engang tusind tak for hjælpen til jer begge to.

    Mange hilsner
    Anette

  5. Hej Anette

    Velbekomme, jeg er kun glad for at kunne hjælpe. Hvis du vil sende mig din mailadresse (min egen adresse er vist markeret i mit første indlæg til denne tråd) skal jeg gerne sende dig en pdf.

    Mange hilsner

    Jakob

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

33 + = 38